Düşüncenin Serüveni

Günlük hayatın telaşı içinde yuvarlanıp gidiyor Türkiye. Anlık ve acil problemlerle öylesine meşgul ki, bir an için olsun durup, geçmiş ve gelecek hakkında etraflıca düşünemiyor. Toplumların daha özgür, barışçıl ve müreffeh olmasının yolunu ve faktörlerini ele alamıyor, inceleyemiyor.

Türkiye’de yaşayan herkesin daha iyi bir ülke istediğini kabul etmemiz gerekir. Ancak, bunun nasıl gerçekleştirilebileceği hakkında derin, ciddî fikir ihtilâfları var. Siyasetten teknolojiye, dine sarılmaktan ulu önderin izinden gitmeye kadar uzanan formüller öneriliyor. Bazen bu formüllerin neredeyse sihirli olduğuna inanılıyor.

Şahsî kanaatim odur ki ülkelerin iyiye gitmesinde akademi içi ve dışı fikirlerin, düşüncelerin büyük rolü var. Şüphesiz tersi de doğru, yani zaten uygarlık yolunda mesafe almış ülkelerde canlı ve verimli bir fikir/bilim/düşünce hayatı karşımıza çıkıyor. Ancak, Türkiye gibi ülkelerin atak yapması bir taraftan başka yerlerde ortaya çıkan önemli fikir ve düşüncelerin ülkeye taşınmasına bir taraftan da ülkemiz insanlarının insanlığın fikir/düşünce birikimine katkıda bulunmasına bağlı.

     Fikir/düşünce dünyasının bir ayağı da yayıncılık. Ne mutlu bize ki son yıllarda Türkiye’de yayınlanan kitap sayısı 5 binlerden 20 binlere çıktı. Her alanda ve türde hem başarılı telif kitaplar yazılmakta hem de çok iyi kitaplar Türkçeye çevrilerek ilgili ve meraklı okuyuculara ulaştırılmakta. Yayıncılık dünyasında bazen “büyük” vasfını yakıştırabileceğimiz projeler de karşımıza çıkmakta.

Bu büyük projelerden biri, İnsan Yayınları tarafından yayını gerçekleştirilen, Doğudan Batıya Düşüncenin Serüveni serisi. On ciltten müteşekkil bu serinin proje editörü Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya. Ciltler ortalama bin sayfa, toplamda 10 bin sayfadan daha büyük bir hazine. Ciltlerin alt başlıkları şöyle: 1. Cilt: Aklî Düşünce ve Felsefenin Doğudan Doğuşu: Babil- Keldanî – Çin- İran – Hint Gelenekleri. 2. Cilt: Antik Yunan Düşüncesi ve Ortaçağ Düşüncesi. 3. Cilt: Yeniçağ Düşüncesi. 4. Cilt: Yirminci Yüzyıl Düşüncesi. 5. Cilt: İslâm Düşüncesinin Altın Çağı. 6. Cilt: Felsefe Ahlâk ve Kelâmın Sentezi. 7. Cilt: Endülüs ve Felsefenin İştirakîliği. 8. Cilt: Osmanlı’da Felsefe ve Aklî Düşünce. 9 ve 10. Cilt: Medeniyet Projelerinin İnşa Sürecinde.

Proje editörü, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Bayram Ali Çetinkaya yazdığı önsözde muhteva ve teknik hususlar hakkında bilgi veriyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu dâhil 400 yazarın esere katkıda bulunduğunu belirtiyor. Çetinkaya’nın da işaret ettiği üzere düşünmek insanın temel özelliklerindendir. İnsan daima düşünce ve tefekkürün çekiciliğine kapılmıştır. Fikir/düşünce üretimi belli bir ırkın, ulusun, toplumun değil tüm insanlığın faaliyetidir ve tüm fikirler/düşünceler beşeriyetin ortak birikimi ve mirasıdır. Bu birikimden/mirastan yararlanmak insanlığın kaderidir, ruhudur, geçmişten geleceğe uzanan yoludur.

     Doğudan Batıya Düşüncenin Serüveni çok yerinde bir tutumla Doğu – Batı ayrımı yapmadan insanlığın düşünce birikimini kaliteli yazılarla özetlemeye çalışıyor. Şüphesiz bu devasa bir iş, hiçbir kişinin, grubun veya kurumun bunu tüketici şekilde yapmasına imkân yok. Ancak, mühim olan teşebbüs etmek ve bir yol açmak. Karıncanın hac yolunda ölmek için yola çıkma davranışının bir benzeri.

Doğrusu bu dev çalışmayı raflarda görünce heyecanlandım. Hem kendi hesabıma hem tüm potansiyel okuyucular adına çok sevindim. İnsan Yayınları’nın sahiplerini, çalışanlarını, proje editörü Bayram Ali Çetinkaya’yı ve katkıda bulunan tüm yazarları tebrik ediyorum. Muazzam bir iş başarmışlar. Doğudan Batıya Düşüncenin Serüveni serisi kitaplığımda başköşede yer alacak ve sık sık müracaat edeceğim bir kaynak olacak.

Yeni Yüzyıl, 09.03.2016

http://www.gazeteyeniyuzyil.com/makale/dusuncenin-seruveni-1600

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et