Yazılı basının yeni fikirlere ihtiyacı var

Arkadaşlarınızla bir araya geldiniz, ve bir kutlama yaptınız. Bu kutlamanın tamamını video olarak kaydettiniz. Çekilen bu videoları arkadaşlarınızla paylaşmak istediniz fakat videonun boyutu çok yüksek olduğu için e-posta göndermekte zorluk çektiniz. İçinizden biri, bir web sitesi kurma fikrini ortaya attı. Konuştunuz, tartıştınız ve buluşma mekanı olarak planladığınız web sitenizi açıp aktifleştirdiniz.  Fakat işler düşündüğünüz gibi gitmedi ve aylar geçmesine rağmen insanların ilgisini çekmeyi başaramadınız. Arkadaşlarınızla tekrar masaya oturdunuz. Uzun değerlendirmeler sonucunda sistemin teknolojik alt yapısını güçlendirerek sitenizi tek bir tıkla video yüklenebilecek ve paylaşılabilecek bir platform haline getirmeye karar verdiniz. Bu fikir sayesinde siteniz müthiş bir patlama yaşadı ve herkesin bildiği bir video paylaşım ortamı haline geldi. Siteniz, sadece bir buçuk senede milyar dolarlık bir şirket halini aldı.
Yukarıda okuduğunuz hikaye, tahmin edebileceğiniz üzere neredeyse hepimizin, her gün kullandığı video paylaşım sitesi youtube’un nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Bir grup arkadaşın yüksek boyuttaki videoları birbirine e-posta ile ulaştıramamasından dolayı ortaya çıkan soruna üretilen çözüm fikrinin vücut bulmuş hali youtube’un şu andaki değerinin 70 milyar dolar dolayında olduğu  tahmin ediliyor. Diğer sosyal medya sitelerinin de kendilerine has, benzer hikayeleri var.
Bütün sosyal medya cenahının hikayelerindeki ortak nokta, bir fikrin peşinden gidilmesi. Wikipedia, twitter, facebook gibi bilinen sitelerin yanında vivahiba gibi diğerlerine göre yeni sayılabilecek girişimler de geleceğe dair ipuçları veriyor. Vivahiba, bir girişimcinin açtığı, hiçbir onay mekanizmasına takılmadan istediğiniz haberi yapıp yayınlayabileceğiniz bir internet sitesi.
Dünya genelinde de benzeri girişimler göze çarpmakta. İnsanların şahit olduğu bir kazayı, bir futbol müsabakasını ya da bir semineri cep telefonunun kamerasıyla çektiği bir fotoğraf ve kendi kurduğu cümlelerle haberleştirebiliyor olması, günümüzde çok popüler olmasa da gelecek vadeden bir fikir olarak gözüküyor. Zira zaten bazı sosyal medya siteleri bu amaçla kullanılıyor bile.
Yazılı ve görsel basın organları, teknolojiye paralel yeni yöntemler geliştirmeye çalışıyor. Örneğin gazeteler ve internet haber siteleri whatsapp üzerinden haber hattı oluşturuyor, bazı gazeteler haberlerine ekledikleri QR kodları ile haberlerini detaylandırarak, matbu baskı ile telefon teknolojisini birleştirerek daha ilgi çekici hale getirmeye çalışıyor.
Bazı gazeteler, kağıda baskıyı durdurup internet gazetesi haline evrilirken bazı internet gazeteleri ise matbu gazete halini almaya karar veriyor. Örneğin en son İngiltere’nin önde gelen köklü gazetelerinden Independent’ın Mart ayından itibaren yazılı baskıya son vereceği ve internet gazetesi olarak yoluna devam edeceği açıklandı. Tersi yönde bir gelişme ise ülkemizde gerçekleşti. Medya sahnesine internet gazetesi olarak çıkan Karar, önümüzdeki haftadan itibaren yazılı basın hayatına başlayacağını ilan etti. Bu iki gelişme bize önemli gözlemler yapma fırsatı tanıyacak.  Bir gazete internete taşınınca etkinliği ne yönde olacak ya da   bir internet gazetesi matbu arenada ne kadar başarılı olabilecek?
Geçen hafta Sakarya’da gerçekleşen bir konferansın ardından gazeteci-yazar Yıldıray Oğur ile uzun süre muhabbet etme fırsatı buldum. Bana gazete okumadığını söyledi. Gerekçe olarak da, gazetelerde bildiklerinin üzerinde bir haber, bir araştırma göremediğini, gazetelerin ona bir şey katmadığını belirtti. Fakat internet üzerinden sağlıklı haber takibi ve çapraz okumalarla doğru ve hızlı bir şekilde bilgiye ulaşabildiğini  söyledi. Bunu özellikle, yazılı basının internet haberciliği karşısındaki halini göstermek için küçük bir örnek olarak not düşüyorum.
Velhasıl, kanımca basılı yayın organları tarihin hiçbir döneminde ortadan kalkmayacak. Fakat yeni fikirler ile canlandırılamazsa, yazılı basın yara almaya devam edecek. Bir arkadaş ortamında ortaya atılan fikir nelere dönüşebiliyorken, içinde bulunduğumuz yüzyıl içinde yazılı basının da internet medyası karşısında yeni fikirlere ihtiyacı olduğu aşikâr.

Sakarya Yenihaber, 26.02.2016

http://www.sakaryayenihaber.com/m-yazili-basinin-yeni-fikirlere-ihtiyaci-var-8810.html

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et