İlköğretimde başörtüsü vesayeti

Devlet! Hayatımızdan Elini Çek!

 Başörtüsü tartışmaları,   her geçen gün kendi etrafında yeni konuları ve problemleri gündeme getirerek  genişliyor. Yıllardır üniversitelerde uygulanan başörtü yasağının anlamsızlığı  yasağı  savunanlar tarafından bile  anlaşıldığı günümüzde,    başörtüsü etrafında yeni korkular üretilmektedir. Bugün gündemde olan  artık başörtüsü yasağı değildir. Başörtüsünün topluma yayılması, küçük yaşlardan itibaren insanların başını örtmesi ve  kamusal hayatın her alanında insanların diledikleri kılık kıyafeti giymesi tartışılmaktadır.

Üniversite çağına gelmiş yetişkin insanların  başörtüsü dahil istediği kılık-kıyafeti giymesini    utangaç bir şekilde tolere edebileceklerini savunan   kesimler, ilköğretim ve lise dönemlerinde  başörtüsünün takılamayacağını iddia etmektedirler. CHP, bu bağlamda AKP’den  bütün kamuoyu önünde bağlayıcı bir taahhütte bulunmasını istemektedir. Başka bir   ifade ile CHP, üniversitelerde başörtüsü yasağının kalkmasını ilk ve lise öğretiminde    başörtü yasağının konulması şartına bağlamıştır. Bu talep, bir yerde bir yasak kalkarken, diğer bir yerde yeni bir yasak ve müdahale alanının inşa edilmesi anlamına gelmektedir.

Üniversitelerde başörtü yasağının  kaldırılmasının konuşulduğu bugünlerde Adana, Diyarbakır ve Mersin’de bazı veliler ilköğretimdeki çocuklarını  başörtüsüyle okula gönderdiler. Bu girişimler hemen   provokasyon olarak değerlendirildi. Velilerden bir bölümünün Mustazaf-Der üyesi olması, kamuoyunda bu olayların   provokasyon olduğu kanaatini çok güçlendirdi.

AKP Milletvekili Zafer Üskül,  velilerin  başörtüsüyle çocuklarını  okula göndermekte ısrar etmeleri halinde devletin  çocukları ailelerinden alabileceğini söyledi.Üskül’e göre,  velilerin çocuklarını başörtüsüyle okula göndermeleri  çocuk istismarının bir örneğini oluşturmakta ve devlette çocuk istismarcılığına müsaade etmeyeceğine  göre çocukları ailelerinden koparması meşru bir zorunluluktur.

Her şeyden önce velilerin çocuklarına istedikleri dini kılık-kıyafeti giydirerek  okula göndermeleri,  özgürlük ve çoğulculuk açısından çok önemlidir. Bu tartışma,  provokasyon olarak geçiştirilecek bir konu değildir. Ak    Parti ve muhafazakar çevrelerin, konuyu hukuk ve özgürlük açısından tartışmak yerine, sadece provokasyon  söylemini tekrar etmeleri çok zayıf, yüzeysel ve  kaba bir değerlendirmedir.

Velinin, çocuğunu  benimsediği inanç, ahlak ve felsefeye  göre yetiştirmesi, insan haklarının, çocuk haklarının ve din ve vicdan özgürlüğünün bir gereğidir. Çocuğunu başörtülü bir şekilde okula yollamak çocuk istismarı yada baskı olarak değerlendirilemez. Devletin velinin yerine geçerek çocuğa bir hayat tarzı, inanç ve  kılık-kıyafet dayatması insan haklarına aykırıdır. Çocuğumuzun ne giyip giymeyeceğine  ancak çocuk ve ebeveynleri karar verebilir. Okula düşen, çocuğun  kılık-kıyafetine saygı göstermekten başka bir şey değildir. Burada sorun olan çocuğun başörtüsüyle ilköğretime yada liseye gitmesi değildir. Anormal olan başörtüsü yüzünden çocuğun okula alınmamasıdır.

Bugün Aleviler, çocuklarının  zorunlu din derslerinden muaf tutulmasını istemekte, Kürtler çocuklarına anadilde eğitim verilmesini talep etmekte, dindarlar kız çocuklarının başörtüsüyle okula gitmesini arzulamaktadır. Bütün bu talepler, meşru, saygın ve değerlidirler.

Sonuç olarak biz ve çocuklarımız devletin uzantıları değiliz. Devletin bize ve çocuklarımıza, neye inanıp inanmayacağımızı, neyi giyip giymeyeceğimizi,  hangi dilde eğitim alıp almayacağımızı dayatma hakkı yoktur. Kılık-kıyafet, anadil ve din eğitimi gibi konular  konusunda  tasarruf hakkına sahip  kişiler ebeveynlerdir.Devletin ebeveyn rolüne soyunması, bireysel hak ve özgürlüklerimiz açısından ciddi bir tehdittir. Devlete  güçlü bir şekilde şunu söylemek lazımdır: Sen, anne-babamız değilsin! Lütfen dinimize, dilimize, kıyafetimize ve  hayatımıza karışma!

25.10.2010
 

 

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et