İklim Değişikliği Kontrolden Çıkıyor – Mesut Koçak

Geçen hafta Grönland’da şimdiye kadar görülmemiş bir erimenin gerçekleştiğini öğrendim.

Adanın buz örtüsünün yüzeyinin yarısının olağan dışı sıcaklar sebebiyle erimekte olduğunu, bu sebepten dolayı da küresel deniz seviyesinin sadece Temmuz ayında 0.5 milimetre yükseldiği düşünülüyor.

Bu duruma ek olarak dünyanın farklı bölgelerinde bulunan tropikal ormanların ya da yerel bitki türlerinin, meydana gelen yangınlardan dolayı yanarak yok olduğunu okudum.

İklim değişikliği gün geçtikçe dünyanın farklı yerlerinde farklı etkiler yaratarak kendini göstermeye başladı.

Kutup bölgeleri ya da tropikal ormanlar günlük yaşantımız içerisinde önemi aklımıza hiç gelmeyen doğal zenginliklerimiz olmuştur.

Öyle ki yerkürede yaşayan bütün canlıların yaşam döngüsü bu kaynaklara bağlıdır. Bütün canlılar bu kaynaklardan beslenir ve bu kaynaklar sayesinde hayatta kalabilirler.

Yaşam döngüsü adına bu büyük sorumluluğu üstlenen doğal kaynaklar beklenmedik sorunlar ile de karşı karşıya kalabilmektedirler.

Hemen herkesin bildiği üzere koyu renkler ısıyı sürekli olarak üzerine çeker ve emer.

Kuzey kutbunda meydana gelen erimeler büyük buz tabakalarının suya dönüşerek küçük göletler oluşmasına neden olmaktadır.

Oluşan göletler mavi renkte olmalarından dolayı kendilerine gelen güneş ışınlarını sürekli hapsederek ısınmayı ve erimeyi hızlandırmaktadır.

Meydana gelen bu göletlerin tekrar buz tabakasına dönebilmesi için soğuk havaların yaşanması gerekirken her geçen yıl sıcaklıkta meydana gelen artış sayesinde bu durum pek mümkün görünmemektedir.

Böylece kuzey kutbu ekvatora göre daha çabuk ısınmakta ve doğal dengenin hızla değişmesine neden olmaktadır.

Doğrudan soğuk ve sıcak su akıntılarını etkileyen bu durum iklim değişikliğinin en önemli kriterlerinden biri olarak değerlendirilmektedir.

Kuzey kutbunda bulunan buz miktarı Eylül ayı içerisinde, yaz mevsiminin sonuna doğru kapladığı alan hesaplanarak belirlenir.

2019 yılında buzun kapladığı alanın büyüklüğü tarihin en düşük seviyelerinde seyretmektedir.

Bu durum bizlere iklim değişikliğinde bazı şeylerin kontrolde çıktığını ve bir şeyler yapabilmek için geç kalındığını göstermektedir.

Naftalin Dergisi, 4 Eylül 2019

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et