Ahmet Hamdi Ayan- Sığınmacıların İçler Acısı Halleri

Ülkemizde kaç sığınmacı var?

Bunların temel insani ihtiyaçları karşılanıyor mu? 

Yaşadıkları zorluklar neler?

Sığınmacılar ülkelerine dönebilecekler mi?

Göç dalgası devam eder mi?

Bu ve benzeri sorularla ilgilenen sivil veya yetkili insan sayısı kaç?

**

Antakya, olayların başından beri ilk hicret mekanı. Sokak ve caddelerde yürüyen iki kişiden biri sığınmacı. Parklar ve cami avlularında da çok sayıda Suriyeli var. Hastanelerde de karşılaşabilirsiniz onlarla. Derme çatma kulübeler onların ev olarak kiraladıkları yerler. Kaloriferli daire tutanları da yok değil. Metruk bine ve bodrumlar artık dolu. Hepsini kiraya vermişler. Fiyatları duysanız şaşarsınız. Tek göz bir yer ahırdan bozma olsa bile 200 TL den aşağı değil. İnsan çaresiz kalınca ahırda bile yaşıyor. Metruk yer ve ahırların ayrı şebekeleri olmadığı için elektrik ve su parası mülk sahibine ödeniyor, o da kazık! İlçelerde 1200 – 1700 TL arasında kiraya verilen evlerin sayıları çok fazla. Normal zamanda 300 TL’den fazla etmeyecek evlere biçilen fiyatlar bunlar. Vicdansızlık diz boyu. Vicdan ve merhamet sahibi insanların varlıklarıyla teselli oluyoruz.

ACİLEN ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR

1-      Kimin nerede yaşadığı bilinmediği için aç kalanlar kaderleriyle baş başa kalabiliyorlar. Sığınmacılar muhtarların yardımlarıyla mutlaka kayıt altına alınmalı.

2-      Sığınmacı koordinasyon merkezi oluşturulmalı, temel ihtiyaçlar ( gıda- giyim – yakacak- kira- temizlik mlz. Vb.) bir plana ve ihtiyaca göre karşılanmalı.

3-      Sıcak su temin edilemediği için beden, ev ve elbise temizlikleri sağlanamıyor. Kış günlerinde bazı hastalıkların yayılma ihtimallerini hesap etmek lazım. Sağlık ekipleri, sığınmacıların kaldıkları evleri bir program çerçevesinde mutlaka ziyaret edip uygun ortamların sağlanması için yetkililere bilgi vermelidirler.

4-      Suriyeliler çocuklarının yanında sigara içmeyi normal görmektedirler. Bebeklerin bile bulundukları yerlerde pervasızca sigara tüketilmekte. Bu durum çocukların sağlıkları için büyük tehlike. Yetkililer, bunun ciddi bir hak ihlali olduğunu ve gereğinin yapılacağını belirten broşür vb. şeylerle yetişkin sığınmacıları tedirgin edebilirler. İşe yarayacağından eminim.

5-      Sığınmacıların yaşadıkları yerler periyodik olarak ziyaret edilmeli. Şiddet – istismar vb. hak ihlalleri mercek altına alınmalı.

6-      Vergi daireleri sığınmacıların beyanlarını esas alarak ev sahiplerinden vergi almalı. Böylece ev fiyatları normal hale gelebilir.

7-      Çalışan sığınmacıların çoğu sömürülmekte. Çok düşük fiyatlar çaresiz insanlara dayatılmaktadır.  Din adamlarının vaaz ve hutbelerinde bu konu üzerinde durmaları işe yarayabilir.

8-      Sığınmacı çocuklar için çok sayıda okul açılmış durumda. Bunlar gönüllü kuruluşlar tarafından finase ediliyorlar. Bu okullara devam edemeyen çocuklar için de çözümler üretilmeli. İsteyenler resmi okullara devam edebilmeli. Hatay ilinde ikamet verilmediği için resmi okullara kayıt mümkün değil. Bunun değiştirilmesi lazım.

9-      Ensar Vakfı gibi ayırım yapmadan herkes yardım etmeyi ilke olarak benimsemiş kuruluşların daha fazla inisiyetif almalarının önü açılmalı.

      Bunlar acilen alınması gereken tedbirler yani işin kabası. Dikkat edilirse, bahsettiğimiz şeyler, gıda – temizlik yakacak vb. şeylerin sorunsuz temin edilmeleri. Yoksa yapacak çok şey var daha. 

NOT 1: Sığınmacı sayısı hızla artabilir. Zira, El Kaide Suriye’nin çok büyük kısmını ele geçirmiş durumda ve insanların yaşama biçimlerine acımasızca karışmaya başlamış.

El Kaide, sigara içenlerin öldürülmelerinde bir beis görmüyor. Pantolon, özellikle kot pantolon giymek ve kadınların sandalyelere oturmaları yasak. Hatta kek yemek bile suç. Hayatlarına bu derece karışılan insanların ülkelerini terk edeceklerini düşünmek kehanet değil. Büyük bir göç dalgası olacak gibi.

NOT 2: Başka iddialar da var. İstismar, kadın ticareti gibi. Bunlarla ilgili de bir çalışmamız olacak. İddialar doğru ise bunları yetkilelere bildirip kamuoyu ile paylaşacağız.

 

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et