Saadet Partisi Kongresinden Çıkan Tabloyu Nasıl Okumalı?

Ülkemiz siyasi tarihinde ‘Milli Görüş’ denilen siyasi  akımın çok önemli  bir yeri bulunmaktadır. Milli Nizam Partisi ile siyasette kurumsallaşması başlayan bu siyasi akım MSP, RP, FP ve SP ile günümüze kadar devamlılığını  sürdürmeyi başarmıştır. Kendisine özgü  bir siyasi söylemi ve sosyolojik tabanı olan Milli Görüş ideolojisinin günümüzdeki temsilcisi durumundaki SP’nin  derin bir kriz içerisinde  olduğu görülmektedir. Son  kongrede ortaya çıkan tablo, SP içindeki  krizin artık gizlenemez  derecede   olduğunu ortaya koymaktadır.

SP kongresinde ortaya çıkan tabloyu ve yapılan tartışmaları nasıl anlamlandıracağımız sorusu, sadece tek bir siyasi parti ile ilgili  olmanın ötesinde   bütün Türkiye açısından  önemlidir ve anlamlıdır. Türkiye’nin temel sorunu vesayettir. Devletin kendisini toplumun vasisi olarak konumlandırdığı ülkemizde, toplum olarak  olgunlaşmamızın  vesayet sistemi tarafından istenmediği görülmektedir. Başka bir ifade ile, devlet toplumun hep  oyun çağını aşmayan çocuk olarak kalmasını istemektedir. Vesayet sisteminin  kendisine özgü siyasi partiler yarattığını SP örneğinde görmüş bulunuyoruz. Ülkenin en köklü siyasi akımlarından biri olan Milli Görüş’ün siyasi partisinin  hep çocuk kaldığı, oyun  çağını  hiçbir şekilde atlatamadığı görülmektedir. Erbakan ve Ak saçlılar denilen grup, kendilerini SP’nin vasisi görmenin ötesinde sahibi olarak görmektedirler. Ak saçlılar kendilerini hancı olarak görürken, Numan Kurtulmuş’u ise  yolcu olarak konumlandırmaktadırlar.Erbakan ve Ak saçlılar denilen Milli Görüş’ün MGK’sı konumundaki grup, SP’nin ve Milli Görüş’ün çocukluktan kurtulmasını hiçbir şekilde istememektedirler. SP’de  şu anda yapılan tartışma SP’nin genel başkanlık tartışması değildir. Yapılan tartışma, SP’yi çocukluktan kurtarmak için  çırpınan Kurtulmuş ve ekibine karşı   Milli Görüş’ün MGK’sı konumundaki Ak saçlıların duyduğu öfke ve nefretten  kaynaklanmaktadır.

SP’nin çocukluğun oyun dönemini aşmadığı görüldüğü gibi, gerçek anlamda bir  siyasi parti olmadığı da ortaya çıkmıştır. Şimdiye kadar beş tane büyük  siyasi parti kuran  Milli Görüş geleneğinin bugünkü temsilcisi durumunda olan SP’nin  gerçek bir parti olmayı başaramamış olması   kendileri açısından gerçekten çok acı bir durumdur. Milli Görüş geleneği, hep bir siyasi partiye sahip olmakla övünmesine rağmen, aslında  hiçbir zaman gerçek anlamda bir siyasi partiye sahip olmamıştır. Milli görüş akımı, sözde siyasi partilere sahip olmasına  rağmen,  özde ise  hep başka bir yapı üretmiştir. Siyasi parti adı altında hep kurumlar ortaya koyan Milli Görüş, aslında arka planda feodal bir egemenlik alanı  yaratmıştır. Milli Görüş feodalizmi, SP’yi kendi  tapulu malı  saymakta ve oraya hiç kimseyi sokmamakta direnmektedir. Son kongre, SP’deki feodal yapıyı bütün çıplaklığıyla deşifre etmiştir.

Ak saçlılar denilen Milli Görüş MGK’sı tarafından çocuksuluğa mahkum edilen ve feodal bir egemenlik alanına çevrilen SP’de çoğulculuğa, farklılığa, özgürleşmeye ve  değişime    güçlü bir direnç gösterilmektedir.Son kongrenin ortaya çıkardığı tablo  şu temel sorunun sorulmasını bir gereklilik haline getirmiştir: Son kongrenin  ortaya çıkardığı tablo ve  tartışmalar ışığında Türkiye’nin SP gibi bir siyasi partiye ihtiyacı var mıdır?  Bu sorunun cevabı  hem evettir hem hayırdır. Türkiye’nin SP’ye ihtiyacı  yoktur, çünkü Ak saçlılar denilen derin Milli Görüş MGK’sının  güç ve egemenlik ihtiraslarını ve arzularını tatmine yaramaktan başka hiçbir işleve sahip olmayan bir partiye Türkiye’nin  ihtiyacı yoktur. Türkiye’nin SP’ye ihtiyacı vardır, siyasi hayatımızda köklü bir siyasi geleneği olan SP’ye çocukluktan ve feodalizmden kurtularak  gerçek bir demokratik bir demokratik siyasi partiye dönüşmesi durumunda ihtiyacı vardır. SP kongresi, kısır parti içi çekişmelerin ötesinde Türkiye’nin SP’ye  ihtiyaç duyup duymadığını gündeme getirmiştir.Son kongreyi  bu soru bağlamında okumak gerekmektedir.

14.07.2010
 

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et