Bir milyar, bir hikâye

“Bundan birkaç yıl önce, arkadaşım ve ben, tek bir hedefle, bir mesajlaşma servisi kurma işine giriştik: mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimi.  Bugün, açıklamaktan gurur duyuyoruz ki sayenizde diğer hiçbir mobil mesajlaşma servisinin yetişemediği bir kilometre taşına eriştik: sadece son dört ayda eklenen 100 milyon aktif kullanıcıyla birlikte 400 milyon aktif kullanıcıya ulaştık.

Hindistan’daki doktorlar, kalp krizi geçirmiş hastalarının elektrokardiyogram resimlerini anında göndermek için bizi kullanıyor, böylece hayat kurtarıyorlar. Madrid dağlarında bir kurtarma ekibi, kayıpların yerini bulmak ve onlara yardımcı olabilmek için bizi kullanıyor. Uganda’da hayır kurumu işleten bir İngiliz bayan, yardım ettiği çocukların resimlerini, videolarını göndermek ve onlara dünya çapında yardım toplayabilmek için bizden destek alıyor.

Bu şirketi kurarken amacımız, kim olduğu ve nerede yaşadığı önemli olmaksızın, insanları teknoloji ve iletişim yoluyla güçlendirmekti. Bu yüzden, size bunu mümkün kıldığınız için teşekkür ederiz. Bunu siz mümkün kıldınız derken ciddiyiz. Şirketimizin sadece 50 çalışanı var ve birçoğumuz mühendis. Bu noktaya, hedefli reklamlara veya büyük pazarlama kampanyalarına tek dolar harcamadan geldik. Kendi hikâyelerini çalışma arkadaşları, arkadaş ve sevdikleriyle paylaşan insanlar sayesinde buradayız – bunlar dinlemeyi sevdiğimiz hikâyeler.”

Bu mektubu 19 Aralık 2013 tarihinde online olarak paylaşan kişi WhatsApp’ı, arkadaşı Brian Acton ile birlikte kuran Ukraynalı göçmen Jan Koum. Bu teşekkür yazısının başlığı ise “400 milyon hikaye” idi.

Bu yazının paylaşılmasından bir yıl sonra Facebook, 19 Şubat 2014’te – 300 milyon dolar geliri ve sadece 50 çalışanı olan- WhatsApp’ı  19 milyar dolara satın aldı. Bu gerçekten inanılmaz bir rakam çünkü Türkiye’de hiçbir halka açık şirketin piyasa değeri bu fiyata ulaşamıyor. Dönemin en büyük satın alması. Facebook’un 2013 yılı net gelirinin 13, gayrısafi gelirinin 2,5 katı.

Geçtiğimiz ay Facebook, WhatsApp’ın aktif kullanıcı sayısının 900 milyona ulaştığını ve çok yakında 1 milyarı aşacağını duyurdu. Bu, Koum’un ifadesiyle 1 milyar hikaye demek.  İnsanlar bu platformdan birbirilerine günde 30 milyarın üzerinde mesaj atıyorlar. WhatsApp neresinden baksanız bir başarı hikayesi. Yani 1 milyar hikâyenin ardındaki asıl hikaye. Onlarınki bir milyar 1.nci hikaye.
Elli kişi çalışanla 19 milyar dolarlık bir değer yaratmak. 2009 yılında kurulup 5 yılda bu değere ulaşmak. Bir fikirle başlayıp 1 milyar insana ulaşmak. Bunu insanlara hizmet ederek başarmak.

Yeni milyarder Jan Koum, Ukrayna  Kiev’in küçük bir kasabasında doğan ve 16 yaşına kadar orada yaşadıktan sonra ABD’ye göç eden, yemek kuponları sayesinde hayatını idame ettirebilen bir girişimciydi. Brian Acton da, Jan Koum da 2009 yılında Facebook’a iş başvurusunda bulunmuşlar ve reddedilmişlerdi.  Bu reddin ardından Brian Acton, “”Facebook beni geri çevirdi. Bu bazı harika insanlarla bağlantı kurmak için büyük bir fırsat olurdu . Hayatın sonraki macerası için bekliyorum  ” sözlerini tweetlemişti. Herhalde bu iş başvurularını reddetmesi Facebook’a pahalıya mal oldu!

Geçtiğimiz hafta katıldığım bir toplantıda girişimciliği tartıştık. Türkiye’de yüksek puanlı liselerde okuyan öğrencilerin çoğunluğu tıp fakültelerini ya da hemen devlet kadrolarına girebilecekleri alanları hedefliyor. Durum üniversitelerde de aynı. Öğrencilerimizin çoğu KPSS sınavlarına hazırlanıyorlar.  Bağımsız, teknolojiye meraklı, sosyal ağlara düşkün Y nesli, Türkiye’de kamu sektöründe iş garantisi peşinde.  Karşılarında ise fırsatlarla dolu yepyeni bir dünya var.

“Bir ağaç dikmek için en uygun zaman 20 yıl öncedir. En uygun ikinci zaman ise şu andır.” Çin Atasözü.

Yeni Yüzyıl, 24.11.2015

Bu Yazıyı Paylaşın

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et