BAŞBAKAN Davutoğlu’nun daveti üzerine Yeni Yüzyıl adına Hollanda ziyaretine katıldım. Sabah erken saatlerde başlayıp gece geç saatlerde biten Lahey ziyareti, Davutoğlu’nun hemen her ziyareti gibi yoğun geçti. Son dönemde Başbakan Davutoğlu’nun ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı seyahatlerinde olağanüstü bir artış var. Başbakan Lahey’de Cumhurbaşkanı ile beraber Suriye’deki iç savaş ve Rusya ile kriz etrafında dış politika ve ekonomi eksenli bu olağanüstü trafiğin devam edeceğini söyledi.
AB ile yakınlaşma istikrardan
Başbakan bizlere verdiği mülakatta 7 Haziran’dan sonra içeride siyasi istikrarın kıymeti nasıl anlaşıldıysa, Suriye iç savaşı, Avrupa kapılarına dayanan mülteciler ve Rusya krizinin bölge ve Avrupa istikrarı için Türkiye’nin kıymetinin anlaşılmasını sağladığını vurguladı. Akşam hareketten önce Hollanda’da yaşayan Türkiye diasporasına hitap ederken de Türkiye’deki siyasi istikrarın AK Parti’nin veya hükümetin değil Türkiye’nin ortak değeri olduğunun altını çizdi…
Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Kasım seçimleriyle yakalanan siyasi istikrardan bölgede Avrupa’yı da etkileyen jeopolitik risklere karşı, Türkiye’nin kıymetini artıran çok önemli bir veri olarak istifade ediyorlar. Türkiye’nin AB ile yeniden yakınlaşması bu istikrarın bir sonucu olarak görülüyor.
Türkiye anahtar rol oynuyor
Siyasi istikrarın, dış politika dışında yabancı yatırımların Türkiye’ye çekilmesi ve Türkiye’nin ekonomik daralma yaşayan bölgeler yerine ihracat yapılacak yeni bölgelere açılım yapmasında anahtar bir rol oynadığı anlaşılıyor. Geziye katılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Bandırma’da sanayiye dayanan ve Rotterdam’ı örnek alan bir liman yatırımı için geziye dahil edilmesi dikkat çekiciydi. Davutoğlu, Hollanda ile ilişkilerin çok iyi bir düzeyde olduğunu hatta Almanya ile yapılan hükümetler arası toplantılar düzeyine geldiğini ve sonbaharda bu toplantıların başlayacağını söyledi.
Terörle mücadelede kararlı
Hollanda’da güçlü bir Türkiye diasporası var. Nüfus büyüklüğü açısından Almanya ve Fransa’dan sonra Hollanda üçüncü. Hollanda’daki Türkler eğitimli, yatırımcı ve sivil toplum halinde örgütlenmiş örnek bir performans sergiliyorlar. Yurt dışında oy kullanmanın getirdiği bir özgüvenle hükümetten birçok alanda hizmet talep ediyorlar. Başbakan Davutoğlu’nun karşılaştığı talepler şunu açıkça gösteriyor: Önümüzdeki dönemde siyasetin temel konularından biri Türkiye dışında yaşayan vatandaşların talepleri olacak… Kurulan ilk müzeye yer alınması ve işitme engelliler için Kuran kursu açılması bu talep fazlalığının işaretleri…
Başbakan Davutoğlu’nun terörle mücadele konusunda berrak ve kararlı bir tavır içinde olduğu mülakattaki ifadelerinden de anlaşılıyor. Ancak hükümet meseleyi sadece terörle mücadele ve güvenlik problemi olarak görmüyor. Mardin’de açıklanan 10 maddelik eylem planında ifade edildiği üzere Başbakan Davutoğlu bu konuya Türkiye’de kamu düzeni, bölgede barış ve işbirliği perspektifi içinde bakıyor.
Yeni Yüzyıl, 12.02.2016
http://www.gazeteyeniyuzyil.com/makale/basbakanin-ucagindan-izlenimler-1279