2011 Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksi

2011 Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksi’nde Türkiye 141 Ülke Arasında 75. Oldu

 

Kamu politikaları alanında Kanada’nın önde gelen düşünce kuruluşu Fraser Enstitüsü ve Amerika’nın önde gelen araştırma kuruluşu CATO Enstitüsü’nün hazırladı ve Liberal Düşünce Topluluğu’nun da katkıda bulunduğu Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksi 2011 Yılı Raporu’nda Türkiye 141 ülke arasında 75. sırada yer almıştır. Geçen yıl 74. sırada yer alan Türkiye, bu yıl bir basamaklık bir düşüş göstermiştir.

Rapor, daha önceki yıllarda, küresel ekonomik krize verilen tepkilerin sonucunda ekonomik özgürlüklerin de etkileneceğini belirtmiş ve ülkelerdeki özgürlük seviyelerinin de buna paralel olarak düşebileceği tahmininde bulunmuştu. Bu tahmin hala geçerliliğini korumaktadır. Geçen yıl 0.40 puanlık bir artışla 14 sıra yükselen Türkiye, bu yıl 0.08 puanlık bir düşüşle bir sıra gerilemiştir. Geçen yıl İsrail, Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerin önünde olan Türkiye bu yıl da yerini muhafaza edebilmiştir. 2009 verilerine göre hazırlanan rapor, 2007 yılından başlayarak global bir düşüş gösteren ekonomik özgürlüğün bu yıl da geçen seneye oranla 6.67’den 6.64’e gerileyerek 0.45%’lik bir düştüğünü göstermektedir.

Uluslararası İstatistikler

Rapora göre dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri, son 10 yılda en büyük düşüşü göstermiştir. Bu durum ise yüksek kamu harcamaları ve kamu borçları, hukuki yapının ve mülkiyet haklarının zayıflığından kaynaklanmaktadır.

Bu yıl ilk üç ülke yine değişmemiştir, birinci sıradaki Hong Kong’u Singapur ve Yeni Zelanda takip etmektedir. ABD ise 0.36 puanlık bir düşüşle 6. sıradan 10. sıraya gerilemiştir. İngiltere ve Almanya’nın puanı düşerken sıralamada yükselmiş, Fransa ve İspanya’nın ekonomik özgürlük puanı ve sıralamadaki yerleri düşmüştür. Toplam 141 ülke arasında Zimbabwe yine sonuncu olmuştur.

Raporun da teyit ettiği gibi, dünya’da refah seviyesinin en üstte olduğu ülkelerde ekonomik özgürlüğün de daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu ülkelerde yaşayanlar yüksek yaşam standartlarına ve kişisel özgürlüklere sahipken sıralamada altlarda olan ülkelerin vatandaşları genelde yoksul ve birey haklarına pek saygı göstermeyen baskıcı hükümetlerle muhataptırlar.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

 

Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksi Nedir?

Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksi Raporu’nda dünya genelinde ülkeler sıralanırken ekonomik özgürlüğü destekleyen politikalar baz alınarak 42 farklı ölçüt kullanılmaktadır. Kişisel tercih hakkı, gönüllü mübadele, serbest rekabet ve özel mülkiyet hakları ekonomik özgürlüğün köşe taşlarıdır. Ekonomik özgürlük beş farklı alanda ölçülmektedir: (1) devletin faaliyet alanının genişliği, (2) mülkiyet hakları ve hukukî yapı, (3) sağlam para, serbest ticaret ve krediler, (5) işgücü ve ticari faaliyetler üzerindeki regülasyon.

Ekonomik özgürlüğün neden önemli olduğu üzerine yapılan bir araştırmada ekonomik özgürlüğün bir toplum için hayati derecede önemli olduğuna değinilmiştir. Bu araştırmaya göre, ekonomik özgürlük sonucunda yatırım, kişi başına düşen gelir ve ekonomik büyüme artar. Buna bağlı olarak, yoksulluk azalır ve toplumun genel yaşam standartları artar. Sosyolojik açıdan, kişiler işbirliğine daha yatkın hale gelirler ve toplumsal anlamda daha hoşgörülü ve barışçıl ilişkiler kurulmasına olanak sağlanır. Son olarak,  ekonomik özgürlük bir yandan girişimci ekonomik faaliyetleri artırırken, öte yandan hükümeti sınırlayarak kişilerin haklarını ve mülklerini koruyarak siyasi yozlaşmayı da engeller.

Ayrıca ekonomik özgürlükle kadınların durumu arasındaki ilişki üzerine yapılan ampirik araştırmaya da yer veren 2011 yılı raporunda, Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksi ve BM Kalkınma Programı’nın kullandığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi arasındaki korelasyona bakarak, ekonomik olarak daha özgürlükçü ülkelerde yaşayan kadınların daha iyi koşullarda yaşadığı tespit edilmiştir. 

 

Endeks hakkında daha fazla bilgi için www.freetheworld.com

İrtibat: Liberal Düşünce Topluluğu

G.M.K. Bulvarı No:108/17 Maltepe 06570 Ankara

Telefon: +90.312.2316069   Faks: +90.312.230 8003    

E-mail: info@liberal.org.tr 

www.liberal.org.tr

 

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et