“Terör”, “terörizm”, “terörist” çok sık kullanılan ancak tanımlanması kolay olmayan, bu yüzden tanımları ve muhtevaları üzerinde tam bir mutabakat bulunmayan kavramlar.
Nitekim, uluslararası literatürde, birinin terör veya terörist olarak gördüğünü bir diğerinin özgürlük ve bağımsızlık hareketi veya özgürlük ve bağımsızlık savaşçısı olarak görebildiği devamlı vurgulanır. Türkiye’deki durum nedir? Teröristleri ve terörizmi tespit ve tahlil etmek, ülkemizde, özellikle PKK söz konusu olduğunda, dünya ölçülerine göre daha zor mu kolay mı? Bu soruyu ‘‘abesle iştigal’’ sananlar çıkabilir, ama yanılmış olurlar. Bunu, tıbbî bir benzetmeyle, bir toplumsal hastalık söz konusuysa, hastalığın teşhis sürecinin ve işlemlerinin mühim bir parçası olarak görmek gerekir.
Yazıya konu teşkil eden kavramların bugünkü kullanımıyla doğuşu ve yayılışı 1960’lar ve 1970’lerde vuku buldu. 1960’lar Batı kolonyalizminin yeni bir çözülüş evresiydi. O zamanlar dünya iki kutupluydu, Soğuk Savaş tüm hızıyla sürmekteydi.
Yazının devamını Zaman Gazetesi‘nden okuyabilirsiniz.