Nip/Tuck jenerasyonu

Dünyanın 6. büyük ihracatçısı G.Kore, Hyundai Motor, Kia Motor, LG,  Samsung Elektronik ve Youtube’da 2 milyarı aşarak izlenme rekoru kıran PSY’nin Gangnam Style şarkısından sonra, yeni bir fenomenle dünya gündemine taşındı.

“Sihirli burun”, “küçük surat”, “özenti”, “birinci sınıf”,  gibi adlara sahip yüzlerce estetik kliniği ile Seul dünyanın estetik operasyon merkezlerinden biri oldu. G.Kore, dünyanın kişi başına estetik müdahale oranı en yüksek ülkesi.  Her 5 kişiden biri müdahale geçirmiş durumda. Ülkede estetik müdahaleler tipik bir mezuniyet hediyesi. Gençlerin çoğunun iyi eğitimli ve yüksek derecelere sahip mezunlar olması, işgücü piyasasındaki yoğun rekabet, görselliğe odaklanılmasına yol açıyor. Hiper-rekabetçi olarak belirtilen bu kültür ortamında estetik müdahaleler kendini diğerlerinden ayırt etmenin ya da batılı gibi görünmenin bir aracı haline gelmiş durumda. Devletin sunduğu % 10 vergi indirimi ve vergi iade uygulamaları Seul’ün estetik cerrahi kliniklerini zengin Çinliler için de cazibe merkezleri haline getirdi. Seul için estetik operasyonlar 5 milyar dolarlık bir endüstriye dönüşmüş durumda.

Bu durum sadece G.Kore’ye özgü bir durum değil. Küresel bir fenomen durumunda. 2014 yılı itibariyle küresel boyutta estetik operasyon sayısı 20 milyonu aştı. Belki de bu patlamanın ilk işareti, estetik cerrahların ve cerrahi müdahalelerin bilinmeyen taraflarının olabildiğince sert bir şekilde anlatıldığı Nip/Tuck dizisinin 2003-2010 yılları arasında tüm dünyada en çok izlenen dizilerden biri olmasıydı.

Uzmanlara göre yaşadığımız sosyal medya ve selfie çağında insanların daha önce olmadığı kadar dış görüntülerine odaklanması ve imaj odaklı olmaları normal. Bazı araştırmacılara göre 30 yaş altındaki Facebook, Instagram ve Snapchat gibi sosyal platform kullanıcıları, öz-çekimlerinde düşen öz güven düzeylerini estetik operasyonlarla yükseltiyorlar.Bu durum giderek yükselen küresel talebin bir yönünü açıklıyor. Amerikan Estetik Cerrahi Topluluğu verilerine göre geçen yıl Amerikalılar bu müdahaleler için 12 milyar dolar harcadılar. Son 2,5 yılda talebin yüzde 25 arttığı görülüyor. İsteklerinin çoğu giderek sosyal medya tarafından tanımlanan, görselliği ön plana alan, bir Nip/Tuck jenerasyonu geliyor. Ayrıca estetik ve plastik cerrahi sektöründe, bilimsel ve teknolojik ilerlemelerle birlikte yeni malzemeler, ilaçlar, yöntemler ve makinalar geliştirildi. Buna ilave olarak enformasyonun küreselleşmesi, insanların zenginleşmesi, tüketicilerin güçlenmesi ve operasyonların fiyatının ortalama insanlara hitap edebilecek düzeylere inmesi, sektörün patlama yapmasına katkıda bulunan ekonomik faktörler.

Küresel estetik cerrahi hizmetleri piyasasının 2015-2019 yılları arasında,  20 milyar dolardan,  27 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.  Estetik implantları piyasası ise 2014-2020 yılları arasında 2,1 milyar dolar dan, 3,2 milyar dolara çıkacak. Her yıl küresel düzeyde 11 milyon insan ülkeden ülkeye tedavi amacıyla seyahat ediyor. Tıp turizmi piyasası 2014 yılında 65 milyar dolar düzeyinde tahminleniyor. Dünya’nın Top-10 estetik-plastik cerrahi merkezi arasında Seul ile birlikte, Miami, New York, Rio de Jeneiro, Los Angeles, Bangkok, San Jose, Bombay, Singapur ve İstanbul sayılıyor. Dubai de bu listeye girmek için atak yapıyor.

“Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak”  diyen Andy Warhol halen yaşasaydı “ Bir gün herkes estetik olacak” der miydi?

Yeni Yüzyıl, 08.12.2015

Bu Yazıyı Paylaşın

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et