Dünyanın en çalışkan milleti

“Dünyanın en çalışkan milleti hangisi?” sorusunu kendinize sorduğunuzda ilk anda cevap Japonya gibi geliyor. Malum dünyada her yıl 3-5 kişinin ölüm nedeninin aşırı çalışma olarak kayıtlara  geçtiği ender bir ülke Japonya.  Ancak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)’nın hazırladığı “How’s Life – Hayat Nasıl – 2015” raporunu inceleyince durumun farklı olduğunu görüyorsunuz.

Yılda 2042 saat ile Avrupa’nın en çalışkan milleti Yunanlılar. Yanlış duymadınız, iesta’yı, eğlenmeyi seven,  “bunlar tembel” denilerek Alman Başbakanı Angela Merkel tarafından aşağılanan, yıllardır borç batağından bir türlü kurtulamayan Yunanistan! OECD ülkelerinin arasında ise  Meksika ve Kore’nin ardından üçüncü en çalışkan ülke.Haklı olarak Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis Almanya’nın başkenti Berlin’de geçen Haziran ayında düzenlenen bir etkinlikte“Avrupa’nın tembel çekirgesi değil çalışkan karıncayızaçıklamasını yapmıştı.

Şimdi de Avrupa’nın en tembel en az çalışan milletlerini sayalım. En son sırada en az çalışan Avrupa ülkesi Almanya. Almanya’da bir işçi yılda ortalama sadece 1371 saat çalışıyor. En çalışkan ülke Yunanistan’da işçiler, Alman işçilerden 671 saat fazla çalışıyor. Yine Avrupa’nın tembel ülkeleri arasında Hollanda (1425 saat), Norveç (1427 saat) ve Danimarka (1436 saat) bulunuyor.

Japonlar yılda 1729 saat çalışıyorken Türkiye 1832 saat çalışıyor. Yani Türkiye’de insanlar Japonya’nın çok üzerinde çalışıyor. Hatta biraz daha çalışırsak Yunanistan’ı bile yakalama şansımız var!

OECD ülkelerinde her sekiz işçiden biri, rutin olarak haftada 50 saat ve üzerinde çalışır. Hollanda da her 250’kişiden sadece biri  haftada 50 saat üzerinde çalışıyorken, Türkiye’de her 2,4 çalışandan biri haftada 50 saatin üzerinde çalışıyor.

Haftada 50 saat üzerinde çalışanların oranında Türkiye rekortmen ülke. Türkiye de oran yüzde 40,86, Meksika’da yüzde 28,8,  Japonya’da yüzde 22,2, Kore’de yüzde 18,7, Avusturalya yüzde 14,02, Yeni Zelenda’da yüzde 13,8, İngiltere yüzde 12,7. OECD ortalaması ise yüzde 12,5. Türkiye’de haftada 50 saatin üzerinde çalışanların oranı OECD ortalamasının 3 katından fazla.

Diğer taraftan OECD ülkeleri arasında insanların iş dışında kendilerine, ailelerine, arkadaşlarına ve sosyalleşmeye ayırdıkları zaman açısından bakıldığında, Türkiye üye ülkeler arasında kendine en az iş dışı vakit yaratabilen ülke konumunda.

Çok çalışan Yunanistan, Meksika, Türkiye gibi ülkelerin ekonomik durumunu ve refahını Almanya, Hollanda, Norveç ve Danimarka gibi Avrupa’nın tembel ülkeleriyle kıyasladığımızda arada ters bir ilişki gözüküyor. Tembeller, çalışkanlardan daha zengin ve müreffeh. Bu duruma “Benim oğlum bina okur döner döner yine okur” sendromu diyebiliriz.  Yani bu ülkeler çok çalışmasına rağmen belli düzeyden öteye gidememekte, diğerleri daha az süre çalışmalarına rağmen zenginleşmektedir.

İnsanların zamanlarını nasıl harcadıkları, onların refahının belirleyicisidir. İşçilerin çoğu uyanıkken geçirdikleri zamanın çok büyük bir kısmını, diğer aktivitelerdense, çalışmaya adarlar. Yaşam ve iş dengesini iyi tutturmak, insanların sadece sağlık ve mutluluklarını değil onların dostları, aileleri ve içinde yaşadıkları toplumla ilişkilerinin kalitesini de belirler.

İnsanların işleri ve yaşamları arasında doğru bir denge sağlayabilmeleri sadece kendi refahlarını değil diğerlerinin refahını da etkiler.

Ne kadar uzun süre işyerinde vakit geçirdiğiniz değil, nasıl çalıştığınız ve ne kadar sofistik ürünler ürettiğiniz önemlidir. Refahınızı çok uzun süre çalışmak değil, verimli çalışmak, nitelikli ürün vermek, yaşam ve iş dengesini iyi kurabilmek belirler. 

Yeni Yüzyıl, 07.01.2016

http://xn--yeniyzyl-b6a64c.com.tr/makale/dunyanin-en-caliskan-milleti-816

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et