Liberal Düşünce Dergisi, Sayı 82, Bahar 2016

^E3D1E8F3B5F4A72C3F9A20C40AE88E9F78924BCEEFDAF9C968^pimgpsh_fullsize_distr

İnternetten satın al

Abonelik

Editörden

Özgürlük, adalet ve barış gibi, insan onuruna yaraşır bir şekilde beraber yaşayabilmenin şartlarını oluşturan değerleri vurgulamaya itiraz eden yok gibidir. Meselelere o değerlerin penceresinden bakmaya da.

Ama dünya hâlâ o değerler ekseninde dönmüyor. Bu da bize, entelektüel alanda bu değerleri doğru anlamaya ve doğru içeriklendirmeye ilişkin bir ödev yüklüyor. Eğer bunu yapamazsak, yaşadığımız dünyada insanların çoğunu özgürlük adına totaliter bir rejimi veya barış adına haklardan feragati savunurken bulabiliriz.  Bu değerler adına tam da onların korumayı amaçladığı hakların tahrip edildiğini görebiliriz. Tıpkı bugün özellikle dış politikada devletlerin yaptığı gibi.

Değerleri kavramsal olarak doğru tanımlamak, teorik olarak doğru içeriklendirmek ve entelektüel alanda iyi savunmak önemlidir. Ama onları pratikte de savunmayı başarmak gerekir.

Liberal Düşünce Dergisi, 82. Sayısında da bu kaygılarla sizinle buluşuyor.

Bu sayıda Adnan Küçük de ilk yer verdiğimiz “1924 Anayasasında Temel Hak ve Hürriyetler” başlıklı makalesinde, hak ve hürriyetlerin anayasal metinlerde düzenlenmiş olunmasının, onların etkin bir şekilde teminat altına alınabilmesi için yeterli bir yol olmadığını ifade ediyor.

Hakan Şahin ise “İslam iktisadı” adı altında sosyalist ve kolektivist tezleri dile getiren yaklaşımı bir atölye çalışmasında somutlaşan yargıları da katarak eleştiriyor.

Salih Zeki Haklı ise Ethem Menemencioğlu başlıklı makalesinde, Tek Parti döneminin felsefi ve fikri olarak sığ ama resmi söylemin taşıyıcısı olması dolayısıyla ön plana çıkarılmış olan figürlerinin gölgesinde kalan önemli isimlerden birini gecikmiş de olsa fikir dünyamızın gündemine taşıyor.

Bu sayda ayrıca İstanbul Medipol Üniversitesi bünyesindeki Medipolis Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Türkiye’de Yaşayan Arap Ülkelerinden Akademisyenlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” raporuna da yer veriyoruz.

Yine bu sayıda yer verdiğimiz diğer bir rapor da Liberal Düşünce Topluluğu’nda Arda Akçiçek tarafından kaleme alınan “Alevi Açılımında Çözüme Odaklanmak: Reform Adımlarına İlişkin Öneriler ve Yol Haritası” başlıklı çalışma.

Hayek’in fikri mirası çerçevesinde yer verdiğimiz Emily Skarbek’in “Bireycilik Hakkında Hayek’in Bize Öğrettikleri, Doğrular ve Yanlışlar”ı da liberal teoriye dair tartışmalara katkı sağlayabilecek ilgi çekici bir metni ifade ediyor.

Bu sayıda yer verdiğimiz diğer makaleleri de ilgiyle okumanız dileğiyle.

Bekir Berat Özipek

İçindekiler

1924 Anayasasında Temel Hak ve Hürriyetler, Adnan Küçük

Cumhuriyetin İlk Yıllarında Sosyal Liberal Bir Akademisyen: Prof. Dr. Ethem Menemencioğlu, Salih Zeki Haklı

Enerji Arz Güvenliği Bağlamında Türkiye’de Nükleer Enerji, Selahattin Erdoğan

Malî Yönleriyle Osmanlı Devletinde Çakırcılık ve Şahincilik Teşkilatı, Ahmet Uzun, Ozan Aras

İslam İktisadı Yaklaşımının Açmazları, Hakan Şahin

Kitap Değerlendirmesi

İslam’ın Erken Döneminde Kapitalizmin Doğuşu, Benedikt Koehler, Hasan Yücel Başdemir

Bireycilik Hakkında Hayek’in Öğrettikleri: Doğrular ve Yanlışlar, Emily Skarbek

J. M. Zane’in Platon Eleştirisi, Atilla Yayla

Alevi Açılımında Çözüme Odaklanmak: Reform Adımlarına İlişkin Öneriler ve Yol Haritası, Arda Akçiçek

Sığınmacılar Dosyası

Sığınmacı Dostlarıma, Bekir Berat Özipek

Suriyeli Mülteci Krizine İktisadi Bakış, Alex Nowrasteh

Türkiye’de Yaşayan Arap Ülkelerinden Akademisyenlerin, Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştay Raporu, B. Özipek, F. Tanrıkulu, Y. Kara, A. Ağargün, O. Elmacıgil

Wilhelm Röpke: İnsancı Bir Ekonomist, Shawn Ritenour

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et