Mümkün olan en kısa sürede dünyadan ayrılmalıyız!

Galaksimizdeki milyarlarca gezegenden yaşam için en elverişli olanda oturuyoruz. Buna karşılık Dünya gezegeni de tamamen güvenli kabul edilebilecek bir gezegen gözükmüyor. Bilim adamlarına göre, Dünya tarihi, dev göktaşları veya volkanik patlamalar gibi felaketlerin neden olduğu 5 “kitlesel yokoluş” gördü. Bu dönemlerde çok kısa sürelerde aynı anda çok sayıda tür ortadan kalktı, Dünyanın yapısı değişti. Pekala, yakın bir gelecekte Dünya’nın yeni bir kitlesel yokoluş yaşamayacağı ne malum? Dev bir göktaşının Dünyaya çarparak bizleri buharlaştırmayacağını nereden biliyoruz? İşte bu nedenlerle insan türünün mümkün olan en kısa zamanda dünyadan ayrılarak tek-gezegenli bir tür olmaktan çıkıp çok-gezegenli bir tür haline dönüşmesi gerekiyor.

Tüm bunları söyleyen kişi 1971 Güney Afrika Doğumlu, Kanadalı-Amerikalı milyarder işadamı, girişimci, tasarımcı, yatırımcı, mucit, uzay mühendisi ve film yapımcısı Elon Musk. Eğitiminin hemen ardından yatırım alanlarını insanlığın geleceğini en çok etkileyecek üç sektör olduklarına inandığı “uzay”, “temiz enerji” ve “internet” olarak belirledi. Bu planı doğrultusunda uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in, elektrikli otomobil üreten Tesla Motors’un, online internet ödeme sistemi olan PayPal’ın ve güneş enerjisi şirketi SolarCity’nin kurucusu veya arkasındaki beyin oldu.

SpaceX (Uzay Keşif Teknolojileri Şirketi), Alon Musk tarafından Mars’ın kolonileştirilmesini sağlamak üzere, uzay taşımacılığının maliyetini düşürme hedefiyle 2002 yılında ABD Kaliforniyada kuruldu. Şirket, kurulduğundan bu yana uzay alanında çok büyük başarılara imza atmış olan ilk özel sektör şirketi.

Alon Musk, hedefinin kızıl gezegen Mars’a sadece küçük bir grup koloniciyi göndermek değil, Dünya’daki sanayi, altyapı ve genetik çeşitliliğin sağlanarak 1 milyon kişinin orada yaşamasını temin etmek olduğunu belirtiyor. Yakın zamanda 100 kişiyi Kızıl Gezegene götürecek şekilde tasarlanmış Kızıl Ejderha adını verdiği Mars Koloni Taşıyıcısını tamamlayacağını ve 10-20 yıl içinde de insanları Marsa indireceğini söylüyor. Şu günlerde Mars Taşımacılık Sistemini tamamlamayla uğraşıyor.

Musk’un şirketlerinin sadece biri SpaceX. Yani diğer şirketleri için de dev projeleri var ve onlarla da dünyayı dönüştürmek için çalışıyor. Elektrikli araba ve elektrikli araç motor parçaları tasarlayan, üreten ve satan, Morgan Stanley tarafından “dünyanın en önemli araba şirketi” olarak adlandırılan Tesla Motors, ölçek ekonomilerini kullanmak, yenilikçi üretim yapmak, atık miktarını azaltmak, üretim süreçlerinin neredeyse tümünü bir çatı altına toplamak için Nevada’da 5.5 milyon metrekarelik Dünya’nın en büyük fabrikasını (mega değil) giga-fabrikayı kurmaya başladı. Proje maliyeti 5 milyar dolar olan bu giga-fabrikanın Nevada’ya kurulduktan sonraki 20 yılda 100 milyar dolarlık ekonomik fayda sağlayacağı tahminleniyor.

Konu Elon Musk olunca gerçekten yazacak o kadar şey var ki. Burada amacımız Amerikalı bir girişimciyi övüp göklere çıkarmaktan ziyade vizyonerliğini ortaya koymak. Ülkenizin ve hatta Dünyanın geleceğini vizyoner fikirler, projeler, şirketler ve vizyon sahibi insanlar belirliyor. Yine Google’ın vizyon sahibi kurucularından Larry Page “Servetimi bir hayır kurumuna bırakacağıma Elon Musk’a veririm. Adam Mars’a gitmek istiyor. Dünyayı değiştirecek!” diyor.

Türkiye’de İşadamlarının bu kadar siyaset odaklı olması siyasetten ve devletten geçinme alışkanlığının ve vizyon fakirliğinin bir sonucu değil midir? Kaç işadamımızın Dünya çapında vizyoner projeleri var? Devletin işadamı devşirdiği kapalı ekonomi dönemleri artık çok gerilerde kaldı. Bu ülke, devletten teşvik kollayan, parsa kapmak için işine değil tamamen siyasete odaklanan, vizyonsuz işadamlarını değil, Alan Musk’un ifadesiyle “yeni arenalardan korkmayan”, vizyoner işadamlarını hakediyor.

Yeni Yüzyıl, 12.11.2015

Bu Yazıyı Paylaşın

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et